(MP1 & MP2) 22.8.2016

Näemme Tanssistudiolla, Hämeentie 161

8.45 Kahvit tarjolla

09.00-11.30: 1. ryhmän 15 ihmistä esittelevät tuotekehitystyönsä. 5min/ihminen. ”Mitä olen saanut aikaan”

11.30-12.30: RUOKAA

12.30-13.30 Katri Luukka, Metropolian strategian esittely

13.30-13.45 Kahvitauko

13.45-14.00: 1. ryhmän loput töiden esittelyt. 5min/ihminen. ”Mitä olen saanut aikaan”.

14.00- 15.30: 2. ryhmän töiden esittely. ”Mitä aion saada aikaan tuotekehitystöissäni”. Mitä menetelmiä aion käyttää.

Meidän on pakko miettiä sitä mitä maailmalla tapahtuu. Emme ole siitä irrallisia. Mietimme ryhmässä maailman tapahtumia. Mitä se tarkoittaa Metropolialle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maailman tilanne on muuttunut paljon sitten viimenäkemisemme. Meillä on taipumus selittää ihmisiä erillemme toisistamme. Nyt omat ystävämme ovat olleet tutuissa turistikohteissa terroritekojen alla.

Brexit saattaa olla samanlainen tilanne kuin Neuvostoliiton hajoaminen aikanaan. Tilanne elää isosti, mutta sillä on isoja vaikutuksia meihin kaikkiin täällä.

On sanottu että maailma muuttuu kun afrikkalaiset lähtevät liikkeelle pohjoiseen. Pakolaisvirta aiheuttaa isoja eettisiä haasteita. Miten suhtaudun tähän. Miten toimin. Mitä vaikutuksia tällä on meihin? Kansainvälistymisen ja kielitaidon välillä ei ole enää merkitystä.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robotiikasta

Robotiikka muuttaa ja tulee muuttamaan maailmaa radikaalisti. Esimerkiksi vanhustenhoidossa robotit voivat mitata ja laskea lääkkeitä. Robottiautot tulevat myös muuttamaan maailmaa radikaalisti. Mutta mikä pienen pieni ihmeellinen asia on muuttanut maailmaa heinäkuun aikana? Pokemon Go, tietysti. Se on tuonut lisätyt todellisuuden kaikkien ulottuville.

Se on auttanut esimerkiksi autistisia lapsia siirtymään neljän seinän sisältä ulos tunneiksi. Osa on tietysti tällaisia innovaatioita vastaan, mitä erilaisimmilla näkemyksillään. Miten tämä vaikuttaa opettajiin? Opettajat kilpailevat media-ajasta Pokemon Go:n kanssa. Tässä vaiheessa pitää tehdä päätös siitä, että pyrimmekö rajaamaan Pokemonin vaikutuksia vai lähdemmekö siihen mukaan.

Jo nyt voimme mennä Helsingin keskustaan juttelemaan Sokrateen kanssa, virtuaalisen tietysti. Se muutos, jonka virtuaali- ja lisätty todellisuus tuovat mukanaan, tulee olemaan suuri. Pystymme nopeasti siirtymään maailmaan, joka on seikkailun maailma. Esimerkiksi lääketieteessä pystyymme saamaan parhaat mahdolliset kyvyt ongelman ratkaisemiseksi hyvinkin erilaisissa ympäristöissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutosmuotoilu ja uusi työ

Tomppa on muutosmuotoilija #1. Suurin numeromme on kuudenkymmenen paremmalla puolella. Kaikilla muutosmuotoilijoillamme on oma numeronsa. Tuorein ryhmämme valmistui 4. elokuuta. He tekivät opinnäytetyönsä tuona aikana. Muutosmuotoilijat toimivat fyysisen, sosiaalisen ja digitaalisen ulottuvuuden dimensioissa. He toimivat niillä resursseilla, joita tontilta on löydettävissä.

Työelämän muuttuessa jako yrittäjän ja palkkatyöntekijän välillä katoaa. Yrittäjän identiteetti on murroksessa. Aiemmin ajateltiin, että yrittäjyys on työttömyyden vaihtoehto. Yrittäjyys on yksi tapa myydä omaa osaamistaan. Sitä voi myydä palkkatyössä, yrittäjänä tai nopeasti yleistyvillä erilaisilla alustoilla. Vaarallisin niistä on kiinteäpalkkainen työsuhde, sillä muuttumiskyky ei usein vastaa ihmisten kykyyn muuttua. He ovat työllistyneet mm. kotihoidon johtajaksi, rakennusfirmaan, konsultiksi jne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idea siitä, mihin te koulutatte teidän ihmisenne, on uusi työ. Uusista työpaikoista yli puolet syntyy ammatteihin, joita ei vielä ole. Keskeinen tehtävämme kaikilla aloilla on kouluttaa muuttamaan ja luoda uutta työtä.

Monet pk-yrityksistä eivät työllistä ollenkaan, sillä se on kallis investointi. Hyötyä on pystyttävä saada aikaan todella nopeasti.

Työelämärakenteessamme työsuhteiden pituudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Myöskään pätkätyöt eivät ole ainakaan merkittävästi lisääntyneet. Se mitä on tapahtunut, niin työtehtävistä on tullut monimuotoisempia tai tehdään useampaa työtä samaan aikaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koulutuksessa on tapahtunut sellainen asia, että kun oppilas saa tehtävän, esimerkiksi opinnäytetyön. Oppilas tekee sen ja se arvioidaan. Jos et tee sitä, saat opastusta ja lisää aikaa. Tämä on virhe. Palkitsemme ihmisiä sillä, että annamme lisää ohjausta, tukea ja lisäaikaa. Ja silti saadaan samat arvosanat.  Eikö meidän tulisi pikemminkin sanoa, että mikäli et tee tähän deadlineen mennessä, saat puolet maksimipisteistä.

Muutosmuotoilijoiden voimannäytös

Kaksi muutosmuotoilijoiden ryhmää kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Rantasalmella Ruusuhovissa 3.8.2016. Heidän opinnäytetyönsä olin muutosmuotoilla Ruusuhovi täysin uuteen uskoon. Jokaisella muutosmuotoilijalla oli oma huoneensa muotoiltavana: hotellihuone, viskibaari, takkatila jne. Bussissa tullessaan heille jaettiin numero, joka kuvasi heidän huoneensa numeroa.

Saavuttuaan Rantasalmelle he menivät savusaunaan, Omat tavaransa sai viedä kuitenkin huoneeseensa. Teimme kaiken takaperin: Ensin saunottiin, juotiin siideriä ja pidettiin hauskaa. Savusaunan jälkeen heille kerrottiin, että heille on jaettu pari numeron mukaan. Saunan jälkeen he etsivät parinsa. Heille tuli yllätyksenä ja shokkina, kun heille paljastettiin, että he tekevätkin opinnäytetyönsä pareittain.

He saunoivat neljään asti, jonka jälkeen he meikkasivat ja pukeutuivat iltapukuihin neljän aikaan aamuyöllä. Kuuden aikaan paikalle saapui kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Illallinen aloitettiin takaperoisesti tietysti konjakilla. Tämän jälkeen syötiin ja jaettiin todistuksia ja ihmiset pitivät puheita siitä, kuinka opinnäytetyö on onnistunut. Siis sitähän ei kukaan ollut vielä edes tehnyt. Illallinen kesti noin neljä tuntia.

Illallisen jälkeen aloitettiin varsinanen opinnäytetyö. Heillä kaikilla oli kolme tuntia aikaa saada omansa valmiiksi. Paikalle tuli lehdistöä ja paikallisia. Kaikki tilat olivat kolmen tunnin kuluttua valmiita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Innostaja ja kiihdyttäjä valitaan toisen työlle. Heidän tehtävänä on kiihdyttää työtä. Itse jokainen on mahdollistaja. Työtä yllytetään isommaksi ja paremmaksi. Työtä ei saa viedä alemmaksi. Vaan kiihdyttäjä ja innostaja nostavat työtä paljon isommaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mainokset